My Blog

Novi fakulteti i zanimanja

Čak i one koji su odavno završili svoje škole mogu zanimati novi fakulteti i zanimanja. Mnogo je razloga zbog kojih je važno da pogledate šta će sve biti traženo u budućnosti od poslova. Ne samo da se možete prekvalifikovati za neki od njih, već je neophodno i da znate ko će nam i kako krojiti budućnost. Ovo su samo neki od zanimanja koje omladina danas bira i traži prilikom upisa.

Biblioteka

Novi fakulteti i zanimanja sve manje će biti okrenuti konvencionalnim načinima učenja

Koje su oblasti koje će biti popularne?

Pre svega je važno da pogledate koje će oblasti biti tražene i popularne u budućnosti jer od toga zavisi i kako će se odvijati i učenje. Neki fakulteti tek postaju popularni, dok su drugi decenijama u vrhu.

  • Jedna od nauka koje će sigurno obuhvatati novi fakulteti i zanimanja su i računari i sve što ih prati;
  • Ako mislite da pronađete isplativo zanimanje za budućnost, onda morate naučiti sve o društvenim mrežama;
  • Sigurno je da će u budućnosti svako ko se bavi marketingom pronaći svoje mesto i posao – do tada naučite kako izaći na kraj sa tinejdžerom;
  • Neophodno je stvoriti svet u kome će se poštovani i ljudska prava, pa će i dalje biti traženi i važni fakulteti koji se bave društvom i pojedincem;
  • Svedoci smo da je poslednjih godina postalo i više nego važno da napravimo svet u kome će naša deca moći da žive zdravo zbog toga će ekologija biti jedna od nauka budućnosti.

IT

I sami znate da su poslednjih godina sva zanimanja iz IT sektora aktuelna i da je nemoguće da se ne zaposlite ako radite u njima. Ipak, nije dovoljno samo da se obrazujete u ovom sektoru. Neophodno je da odaberete oblast koja Vam se dopada. Nekima odgovara da se bave web dizajnom, dok su drugi nešto više okrenuti programiranju. Posebno talentovani za pisanje mogu se oprobati i u tom sektoru. Sigurno je da nećete pogrešiti ako se okrenete ovoj grani u svom obrazovanju. Posebno je važno pročitati vodič za polazak u školu i kako ga preživeti. 

Društvene nauke

Poslednjih godina izgleda da društvene nauke nisu baš atraktivne a neki fakulteti ih ukidaju. Izgleda da će biti sve manje filozofa, sociologa i antropologa. Ipak, ove nauke imaju mnogo prednosti i veoma su važne za budućnost. Ako želite da se bavite nekom od ovih nauka morate poznavati istoriju društva i proučavati istoriju društvenih promena. Iako se smatra da su ova zanimanja neisplativa i da nemaju perspektive, iz ugla društva veoma su važne. Prednost je da se može studirati onlajn ali pre toga saznajte koji su sve problemi onlajn nastave. 

Robotika

Jedna od oblasti koje su veoma atraktivne i imaju mnogo prednosti i dobrih strana, a naročito su korisne i po društvo i pojedinca. Zna se da su traženi u raznim oblastima, od medicine do industrije. U budućnosti će primena robota biti sve veća i oni neće biti samo neki čovečuljci iz naučno-fantastičnih filmova. Zbog toga će oni koji se usavrše u ovoj oblasti imati mnogo korisnih poslova.

Novi fakulteti i zanimanja za nove generacije

Neki fakulteti su već dostupni za upis, dok su drugi ponuđeni u vidu kurseva na fakultetima marketinga. U svakom slučaju, biće dobro da se informišete o njima na vreme.

Digitalni marketing

U današnje vreme nemoguće je zamisliti da išta funkcioniše bez društvenih mreža. Posebno je nemoguće reklamirati se ako nemate kontakte sa društvenim mrežama. Oni koji vode marketing na ovaj način veoma su korisni svojim klijentima i u tome se sve više ljudi usavršava. Moguće je naučiti ovu oblast ali naravno da dosta toga zavisi i od iskustva koje se može sticati u velikim firmama.

Blogovanje

Mada smo se poslednjih godina uverili u to da je blogovanje veoma pametan način da dođete u kontakt sa publikom i reklamirate proizvod. Šta više, tokom vremena blogeri su razvili posebne načine reklamiranja i promocije proizvoda, da se postavlja pitanje da li su uopšte i imali nameru da bloguju ili je blogovanje bilo samo korak do reklamiranja proizvoda. Bilo kako bilo, moguće je da se obrazujete i u ovom pravcu, mada blogovanje obuhvata više manjih nauka i oblasti, poput pisanja, marketinga i web dizajna.

Student uči

Neki od novih zanimanja nećete učiti u bibliotekama

Influensing

Teško je reći da li će ikada postojati pravi fakultet ili kurs za ovaj posao, ali ako ga i bude neće moći da obuhvati sve što ovo zanimanje zahteva. Jedna od stvari na koju morate obratiti pažnju je da morate imati i znanje iz snimanja, obrade fotografije i videa, ali i marketinga, kopirajtinga i mnogih drugih oblasti. I na kraju, ne uspeju svi u ovom poslu. Kao da postoji i nešto malo sreće ili trenutak kada samo odabrani izbiju u prvi plan.

Kako se spremati za budućnost?

Ako ste na pragu fakulteta možda nije loše da pogledate i neke druge oblasti koje mogu biti popularne u budućnosti. Neke od njih veoma su atraktivne i danas, dok će za neke tek doći vreme.

Aplikacije za mobilni

Ako u nečemu možete postati majstor to su igrice na mobilnom telefonu. Još isplativije i bolje je biti majstor u pravljenju aplikacija na mobilnom telefonu. I sami znate da ima mnogo takvih aplikacija koje u potpunosti olakšavaju život i čine ga boljim. Za većinu njih morate najpre otkriti šta je to što je ljudima potrebno, a onda i kako da ih napravite. Tek onda dolazi poznavanje računara i operativnih sistema.

Baze podataka

Deluje kao nevažan posao kojim se bave oni koji ne umeju ništa drugo da rade, ali to je samo varka. Pravljenje i uređivanje baze podataka pre svega je teško i zahtevno i neophodno je poznavanje rada na računaru, Office, pravljenje tabela i grafikona. Pored toga, potrebno je satima sedeti pored računara i ubacivati podatke u monotonim redovima i kolonama. Moguće su greške koje se opet ispravljaju radom od nekoliko sati. Zbog toga je ovaj posao izrade baze podataka veoma dobro plaćen.

Web analitika

Pitate se kako se uopšte rade reklame i marketing na društvenim mrežama? Kako marketari znaju šta publika voli, šta klijenti traže? Odgovor je u istraživanju tržišta i praćenju aktuelnih trendova. Sve ovo radi web analitika, posebna grana marketinga bez koje ništa drugo ne može nastati. Stručnjaci u ovoj oblasti proučavaju Google pretrage, prave ankete i prate aktuelnosti na društvenim mrežama. Od njihovih istraživanja zavisi kakva strategija se pravi u marketingu.

Sveske i knjige

I dalje će biti u modi neke tradicionalne nauke

Političke nauke

Red je da predstavimo i jedno od zanimanja budućnosti odnosno zanimanja koje je uvek bilo u vrhu interesovanja. Političke nauke podrazumevaju ne samo bavljenje politikom, već i raznovrsna istraživanja javnog mnjenja, izradu zakona i peticija za promenu zakona, upravljanje građanskim aktivnostima i akcijama. Ništa od onoga što se dešava u društvu ne može nastati bez angažovanja politike, pa će ovo zanimanje biti na spisku koji čine novi fakulteti i zanimanja.

adminNovi fakulteti i zanimanja

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *