My Blog

Mape uma i sve za šta ih možemo koristiti?

Čak i ako niste student sigurno znate za mape uma i sve za šta ih možemo koristiti. Ako ipak ne znate, onda je krajnje vreme da naučite, jer ova metoda postaje pravo malo blago za studente i naučnike. Ne samo da uz pomoć nje možete naučiti bolje i brže, ona je odlična za sve kreativce i stvaraoce. Ona omogućava zapisivanje svega i kontrolu. Za još saveta o učenju i studiranju pogledajte sajt omladina.

Devojka pravi mapu uma

Mape uma i sve za šta ih možemo koristiti su veoma važne informacije ako ste student

Šta su mape uma i sve za šta ih možemo koristiti

Budući da Vam je ova metoda nova, onda je najbolje da je zamislite kao nacrtano veliko drvo iz kojeg se pružaju ideje. Iako nam se čini suvišnim, ponekad je neophodno zapisati sve što nam padne na pamet. Iz toga se grade nove priče i naši projekti.

  • Ako se pitate zašto su tako popularne mape uma i sve za šta ih možemo koristiti krenite od najjednostavnijeg – one su jednostavne za upotrebu i možete ih zapisivati bilo gde;
  • Mape uma su slikovite, što je mnogima njihova velika prednost – tako možete postati i samouki programer;
  • Zahvaljujući tome što su pregledne i jasne lako je koristiti ih a pogotovo ako želimo da nešto i naučimo uz pomoć njih;
  • I naučnici kažu da su ove metode mnogo bolje za učenje i savladavanje novih reči i izraza nego bilo koja druga metoda – postoji i jasno naučno objašnjenje za to;
  • Za svakog studenta je najvažnije da sve što uče ili stvaraju sistematizuju što ova metoda omogućava i to na vrlo jednostavan i slikovit način.

Može se predstaviti kao stablo ili krug

Postoji nekoliko načina da se slikovito i kreativno predstave mape uma, ali činjenica je da one imaju uglavnom isto značenje. Predstavljene su u vidu kruga ili stabla, jer se na taj način granaju i ideje koje imamo. Drugim rečima, predstavljeno je pravo drvo ih čijeg korena izlaze grane koje predstavljaju ideje. Zbog toga je ova slika najčešće u upotrebi kada treba prikazati mape uma. Ako želite brže da učite, savladajte veštinu brzog čitanja.

Linearno nije kreativno

Jedan od razloga zašto su mape uma uopšte izmišljene, odnosno, u čemu je razlika između ovakvog prikaza i linearnog je jednostavan. Naučnici su utvrdili da kreativnost nije linearna. To znači da kada želimo da na papiru predstavimo ono što mislimo ili želimo, to obično nije u vidu ravne linije. Mnogo je važnije da znamo da imamo pravo i slobodu da svoje ideje predstavimo i na taj način, nesputano i u svim pravcima.

Vizuelno se bolje pamti

Ako i imate neku dilemu oko toga da li treba uopšte predstaviti nešto na ovaj način, onda zapamtite da je vizuelni prikaz mnogo bolji. Imate mogućnost da prikažete sve ono što mislite da je važno ali i ono što Vam padne na pamet. Kada napišete na papiru ili nacrtate, onda imate i vizuelni uvid u to šta ste sve smislili.

Prednosti koje daju mape uma i sve za šta ih možemo koristiti

Mada svaka metoda koju koristite kako biste lakše učili dobra, mape uma su daleko delotvornije. Zahvaljujući njima možete pamtiti brže, a usvajati nove reči i izraze zauvek. To je uvek dobra ideja pa nije loše da imate u vidu pred sledeći ispitni rok.

Čuva vreme za učenje

Jednom kada naučite da koristite mape uma, shvatićete zašto su toliko popularne u školama i na fakultetima. Ako ih koristite na pravi način, videćete da je veoma lako učiti uz pomoć njih. To znači da možete da veoma lako zapamtite i najteža poglavlja ako ih nacrtate ili podelite u poglavlja tako da ih lakše učite.

Pravi sistem učenja i pamćenja

Iako se na prvi pogled čini da su u pitanju obični crteži, mape uma predstavljaju veoma moćno sredstvo za učenje i pamćenje. Zahvaljujući njemu možete imati veoma dobar sistem učenja koji traje bukvalno zauvek. To znači da i ubuduće možete imati način da učite i to veoma brzo i jednostavno. Zato se nemojte odvratiti od ove metode na početku, jer kasnije postaje sve bolja i brža za učenje.

Tabela

Zahvaljujući mapama uma možete mnogo lakše napraviti listu prioriteta i izdvojiti važne stvari

Mape uma i sve za šta se koriste

Postoji mnogo prednosti ove metode, a neke od njih biste morali naučiti što pre. Mape uma imaju najveću korist za one koji se bave kreativnim radom. Ipak, one Vam mogu olakšati i svakodnevne odluke i ideje koje imate u vezi sa poslom.

Učenje novih reči

Sigurno ste i sami mnogo puta naišli na blokadu kada je trebalo učiti nove reči i zapamtiti termine. Obično to znači da morate pronaći sistem kako ćete pamtiti nove reči i izraze. Dok neki lepe stikere svuda po kući, drugi se okrenu mapama uma. One imaju upravo to što Vam treba. Sistematične su, jednostavne a njihov oblik blizak je načinu na koji razmišlja Vaš mozak.

Podela i grupisanje

Ako imate neki dobar sistem učenja u kome možete lako grupisati razne izraze, grupe i oblasti, onda ga ne ispuštajte, jer ćete jedino tako naučiti gradivo lako. Mape uma upravo to olakšavaju, daju Vam mogućnost da jednostavno i bez muke podelite gradivo tako da naučite sve što Vam treba i to sređeno po oblastima kako treba. Još bolje je što Vam to znanje ostaje urezano zauvek zahvaljujući ovoj metodi.

Generisanje ideja

Za mnoge je ova uloga mapa uma najvažnija. Kada radite na nekom projektu ili pišete seminarski rad, najbolje je zapisivati ideje na papiru onako kako Vam padaju na pamet. Međutim, kada treba srediti te ideje i grupisati na papiru, onda se javlja problem. Upravo je linearni pregled problematičan, jer ga treba srediti onako kako naš mozak razmišlja. Mape uma posmatraju Vaše ideje onako kako ste ih stvarali, a Vi ih možete povezati u celinu zahvaljujući drugačijem konceptu.

Pisanje eseja

Kod studenata je najteže da nakon istraživanja i grubo napisanog kostura eseja naprave pravu priču kroz koju će provući sve što su istražili. Mape uma nam daju drugačiji prikaz, gde jednu misao možete povezati sa više oblasti, pa ih tako jasnije videti i provući kroz rad. Ova metoda odlična je za pisanje bilo kod rada ili eseja. Još jedna preporuka je da sve zapisujete rukom, jer pisanje rukom znači i brže učenje i bolje pamćenje.

Mozak

Mape uma su dobre zato što funkcionišu onako kako radi naš mozak

Izgradnja novih baza ideja i znanja

Konačno, ništa niste postigli ako niste postavili sistem iz kojeg možete iznova praviti nove ideje i priče na isti način. Ako se pitate šta su mape uma i za šta ih možemo koristiti onda krenite od osnova pa onda uvežbavajte na svojim primerima. Videćete koliko je lako napraviti svoju mapu uma i proširivati je stalno novim idejama i pričama.

adminMape uma i sve za šta ih možemo koristiti?

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *