My Blog

Uticaj pandemije na obrazovanje

Uticaj pandemije na obrazovanje svakako će biti veliki. Ne samo da su đaci propustili mnogo gradiva, već će i navike postati drugačije. Onlajn nastava je potpuno drugačija od klasičnog predavanja i bilo je potrebno vreme da se učenici i profesori naviknu na nju. Sa druge strane, mnogi su morali da prihvate realnost i jednostavno pređu na nove platforme za učenje. Sada, kada se stvari vraćaju u normalu izgleda da će biti teško vratiti se i na stare načine obrazovanja. Ako Vas zanima obrazovanje u Srbiji pratite omladina.net.

Student u biblioteci

Uticaj pandemije na obrazovanje tek će se videti u godinama koje dolaze

Uticaj pandemije na obrazovanje je najveći preko onlajn nastave

Mi znamo da je onlajn nastava donela mnoge promene u načinu rada. Pre svega, đaci su ostali kod kuće i sami učili ono što su im profesori slali. Nekima je takav način rada prijao, ali mnogi nisu naviknuti na to. Moramo priznati da je ovakav način rada predstavljao veliki šok da sve koji učestvuju u obrazovanju. Ipak, dobro je reći da su nakon godinu dana ipak ostale neke prednosti i dobre strane ovakvog obrazovanja.

  • Razvoj onlajn nastave svakako je jedna od stvari koja će pokazuje uticaj pandemije na obrazovanje – mnogo toga imaćemo da promenimo u školstvu zbog novih okolnosti a jedna od stvari je i upis 2021;
  • Neke od stvari na koje smo navikli u obrazovanju biće drugačije – kao što je druženje nakon predavanja ili žurke;
  • Jedna od stvari koja je bila otežana tokom pandemije je praksa – jednostavno je nemoguće organizovati je zbog novih okolnosti;
  • Čak i kada se nastava odvija uživo ona okuplja manji broj đaka – to znači da će grupe biti manje a time i manje prijatelja i kolega za druženje i razmenu skripti;
  • Svi znamo da je đački i studentski život specifičan baš zahvaljujući druženjima a to je sada nestalo – i sigurno je da se neće još dugo vratiti u normalu.

Onlajn nastava

Sama onlajn nastava nije potpuna novina i postojala je i ranije. Ipak, nije bila ovoliko razvijena, a profesori su obično sami birali u kom stepenu će biti zastupljena. Sada je morala da postane jedno sredstvo obuke i to je mnogima smetalo. Neki jednostavno nisu mogli da se naviknu na komunikaciju preko računara. Zbog toga je ovo velika promena za sve. Za svaki slučaj savladajte veštinu brzog čitanja.

Praksa

Mnogi fakulteti i srednje škole zavise od praktične nastave. To je posebno bilo važno nakon uvođenja dualnog obrazovanja. Zbog pandemije to je moralo da se promeni, ali je praktična nastava ipak ostala u nekim oblicima. I dalje je na snazi zabrana okupljanja većeg broja studenata i učenika, pa se praksa sprovodi na posebne načine.

Pristup tehnologiji

Ako je ova promena u načinu obrazovanja donela nešto novo to je upotreba tehnologije. Ona je, ipak i ukazala na to koliko ima propusta i nedostataka takvog načina rada. Jedan od njih je i nedostatak računara i interneta. To znači da se sve mora promeniti i unaprediti za budućnost, jer drugačije se ne može modernizovati nastava.

Uticaj pandemije na obrazovanje videće se kroz rezultate

Budući da nam tek slede ispiti i testiranja, moramo reći da će se uticaj pandemije tek videti. Svako testiranje je objektivno daje pravu sliku stanja u obrazovanju. Nemojmo zaboraviti da će i testiranje biti značajno drugačije upravo zbog ovih mera. Drugim rečima, imaćemo prilike da vidimo kako su đaci i profesori savladali načine učenja na daljinu.

Učenje

Mnogim učenicima je učenje najteže što moraju raditi u životu. Čini im se da je to i umno ali i fizički najzahtevnija aktivnost. Tokom pandemije svi mi smo bili izloženi dodatnom stresu i brizi. To je uticalo i na kvalitet učenja, što su profesori i tolerisali. Pitanje je koliko će se to odraziti na savladavanje gradiva kasnije, nakon što smo navikli na ovakav način rada.

Učenje na daljinu

Sigurno je da će se mnogo toga promeniti i nakon što se pandemija završi

Slabije ocene

Jasno je da će sve što se dešavalo u proteklih godinu dana doneti brojne probleme. Isto tako je sigurno da će uspeh đaka biti slabiji. To se očekuje i na narednim ispitima, gde će se konačno pokazati znanje koji učenici imaju. Ne zaboravite da uspeh utiče i na stipendiranje, zbog čega će i broj stipendiranih učenika možda biti manji.

Neki su postigli bolje uspehe

U ovom slučaju treba imati u vidu da je svako na svoj način ispratio ovu pandemiju. Neki su učili bolje jer su bili zatvoreni u kući tokom dužeg perioda. Ima mnogo učenika kojima je učenje bio način da pobegnu od problema sa kojima su se suočavali. Njima će svakako ovo doneti bolji uspeh.

Ostale okolnosti koje pokazuju uticaj pandemije na obrazovanje

Mada smo svi promenili način razmišljanja tokom ove pandemije, neke posledice videće se tek nakon nekog vremena. Znamo da mnogi teško savladavaju tehnologije, a to se videlo i u radu u školama. Ipak, mnogo toga će biti i bolje nakon onlajn nastave. Ne zaboravite da je ona donela potpuno nov način komunikacije i provera znanja učenika koji će svakako biti i dodatno poboljšani u budućnosti.

Studentski život

Jedna od stvari za kojom sigurno pate mnogi učenici a i studenti je nedostatak studentskog života i druženja. Ne možemo zaboraviti da je to i jedna od onih lepih stvari po kojima pamtimo đačke dane. Zbog korone, međutim, morali smo sedeti u kućama, a žurke i zabave još uvek ne možemo organizovati. Zbog toga je sve drugačije.

Novac

Mnogi studenti plaćaju svoje studije zahvaljujući poslovima koje obavljaju preko studentskih zadruga. To je, na žalost, prestalo zbog pandemije, pa su mnogi morali da se vrate svojim kućama i možda i prekinu studiranje. Nadajmo se da je taj period iza nas i da će svi moći ponovo da se aktiviraju i na ovom planu nakon što SZO objavi prekid pandemije.

Pozitivne promene

Jedna od dobrih stvari koje nam je pandemija donela je svakako upotreba tehnologije. Ova situacija doprinela je da se poboljšaju uslovi rada u školama, kao i vidovi organizacije nastave. Sve to može biti i pogodno za budućnost, koja je izgleda došla brže nego što smo se nadali.

Studentkinja

Ima brojnih i prednosti pandemije i onlajn učenja

Konačni sud ipak kasnije

Koliko god nam se sada činilo da se oporavljamo i da ćemo se brzo vratiti u normalno stanje, moramo priznati da još uvek nije sve gotovo. I ne samo to. Da bismo videli uticaj pandemije na obrazovanje, moramo pratiti promene nekoliko godina. Tek tada ćemo moći da kažemo kako je sve ovo uticalo i na nas ali i generacije koje su u školama.

adminUticaj pandemije na obrazovanje

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *