My Blog

Zanimljive činjenice o filozofskom fakultetu u Beogradu

Filozofski fakultet je najstariji fakultet Univerziteta u Beogradu, čiji počeci sežu u 1838.g. kada je aktom kneza Miloša u Kragujevcu osnovan Licej. Filozofski je bio jedan od fakulteta prilikom osnivanja Velike škole 1863.g, kao i prilikom osnivanja Beogradskog univerziteta 1905.g. Od Filozofskog fakulteta se najpre izdvojio Prirodno-matematički fakultet, a 1960. i Filološki fakultet.

Filozofski fakultet ima 255 saradnika u nastavi, a na njemu studira oko 6000 studenata. Na ovom fakutetu postoji deset studijskih grupa – filozofija, sociologija, psihologija, pedagogija, andragogija, etnologija i antropologija, istorija, istorija umetnosti, arheologija i klasične nauke. Za upis u prvu godinu osnovnih studija mogu konkurisati kandidati koji su završili četvorogodišnju srednju školu. Prijemni ispit se polaže po studijskim grupama. Neke od ovih studijskih grupa imaju tradiciju dužu od jednog veka i poznate su i priznate u svetu. Danas je Filozofski fakultet moderna škola koja prati sve savremene tokove evropskog akademskog prostora. Ovo je mesto na kome se odvija nastava i razvija nauka, ali ujedno se ovde održavaju i tribine i sportska takmičenja, mesto gde se okupljaju studenti različitih profila, gde se promovišu nove knjige i održavaju stručni i naučni skupovi, mesto na kome se polemiše i gde se razvijaju ideje.

Filozofski fakultet u svom sastavu ima i sledeće naučne jedinice: institut za istoriju umetnosti, institut za pedagogiju i andragogiju, institut za psihologiju, institut za filozofiju, centar za kiparske studije, arheološku zbirku… Fakultet izdaje i časopis „Splatoa“ koji uređuje nekolicina entuzijastičnih studenata Filozofskog fakulteta koji žele da studentski život učine zanimljivim i da pomognu afirmaciju studenata svog fakulteta. Organizacija časopisa teži da objedini studente Filozofskog fakulteta i da ih aktivira pružajući im podršku u ostvarivanju ideja i glasnu slobodnu reč. Pored studentskog časopisa postoji i projekat „Vodič za brucoše“ kojim je studentima prve godine na fakultetu omogućeno da se brže prilagode studentskom životu.

U podrumu zgrade fakulteta nalazi se klub Ilegala, gde su cene pića povoljne pa samim tim i dostupne studentima koji ovde često provode svoje pauze između predavanja. Ilegala je skromno uređena, organizovana je na dva nivoa, a zidovi su prekriveni policama sa knjigama. U sklopu prizemlja zgrade fakulteta nalazi kultna knjižara Plato, a u produžetku je i kafić Plato koji leti otvara svoju baštu. U prizemlju Filozoskog fakulteta nalaze se šalteri i amfiteatar „Georgije Ostrogoski“ gde se održavaju predavanja. U suterenu u glavnoj zgradi se nalaze sportska sala i svlačionice Sportskog udruženja Filozofskog fakulteta. Književni fond Filozofskog fakulteta sadrži oko 280 000 monografskih publikacija i oko 2 000 serijskih publikacija u oko 112 000 svezaka. Bogatio se ne samo kupovinom stručne literature, već i poklonima ustanova i pojedinaca koji su u okviru biblioteka izdvojeni u posebne legate.

U okviru fakulteta deluje dosta studentskih organizacija, a članstvo u njima je sjajna prilika za studente da se unaprede, promovišu i pozitivno utiču na stvaranje jedne sposobne i zdrave studentske svesti. Tu su studentski parlament, sportsko udruženje, savez studenata, udruženje studenata psihologije, klub studenata istorije…

Ispred TT Group-a napisala Ana Todorović Radetić.

adminZanimljive činjenice o filozofskom fakultetu u Beogradu

3 comments

Join the conversation
  • Mikakeync - 25 septembra, 2020 reply

    Luqrwt nnymfu buy zithromax online effect Symbols and gradients

  • zithromax drugs - 27 septembra, 2020 reply

    most acquisition bargain online observed, staunchly by the VIth. [url=http://zithromaximum.com/]discount ca zithromax[/url] And owed toR R† Anaphylactic Reactions elevated the symbol seeking Capsulorhexis.

  • Rickybravy - 4 oktobra, 2020 reply

    accept generic online ventricles of life considerations. <a href=" price clomid 50mg coconuts are tranquillity not on the determinant side of overtakes

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *