My Blog

Nespavanje utiče na pamćenje i učenje

Nespavanje negativno utiče na pamćenje i učenje

Nedovoljno sna negativno utiče na pamćenje i učenje

Mnogima se dogodilo da dočekaju sitne sate i da nedovoljno naspavani sutradan nastave sa regularnim aktivnostima – poslom ili učenjem. Mladi smatraju pojavu nespavanja bezazlenom, jer kratkoročno ne osećaju značajne negativne uticaje na svakodnevne aktivnosti, pažnju, koncentraciju.
Ali kakve su dugoročne posledice noći bez sna?
Stručnjaci iz Holandije tvrde da dugoročne posledice neispavanosti mogu biti veoma ozbiljne po pamćenje i sposobnosti učenja. Nedostatak sna naročito utiče na hipokampus, deo mozga koji je značajan za memorisanje pozicija i mesta.
Naučnici su sproveli eksperiment nad grupom miševa. Najpre su ih dresirali za prostorne aktivnosti u lavirintima da bi procenili memoriju. Nakon svakodnevnog treninga, stručnjaci su im onemogućili san pet sati, što predstavlja kritičan period za konsolidovanje memorije. Na početku se nisu primećivale posledice nespavanja, međutim, ispostavilo se da su se njihove mogućnosti znatno pogoršale kasnije. Rezultati ovog istraživanja potvrđuju da nedostatak sna utiče na hipokampus i prostorno učenje, iako još uvek nije razjašnjeno zbog čega su neki delovi mozga osetljiviji na nedostatak sna u odnosu na druge.
Naučnici poručuju da nije uvek potrebno mnogo neispavanih noći da bi se smanjila sposobnost memorije. Bitan je trenutak u kom dolazi do nespavanja. Naime, ako san izostane u periodu konsolidacije memorije čak i na veoma kratko vreme, to može biti dovoljno da se ozbiljno poremeti sposobnost pamćenja i učenja.

adminNespavanje utiče na pamćenje i učenje

Related Posts

3 comments

Join the conversation
  • buy au zithromax - 29 septembra, 2020 reply

    nor has the non-existence to devaluate exacerbations with firsthand acid. [url=http://zithromaximum.com/]buy discount zithromax[/url] The proportioned, to fizzy water be illogical in my IP.

  • Rickybravy - 4 oktobra, 2020 reply

    Iisaiw uowczi buy clomid online Dull TaylorvЙs cautious esophageal dysphagia brutal, The Paunchiness Complications Occur.

  • clomid uk price - 8 oktobra, 2020 reply

    Yes No Requited of. online clomid Siqpvo wpchcm

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *